Pages

Monday, February 11, 2013

Gazeta SHQIP: Ministria e Jashtme: Ja cilat janë vendet ku është e rrezikshme të udhëtosh

Gazeta SHQIP
...e përditshme e pavarur
Ministria e Jashtme: Ja cilat janë vendet ku është e rrezikshme të udhëtosh
Feb 11th 2013, 14:30

ministrian  epuneve te jashtmeMinistria e Jashtme shqiptare ka publikuar ditën e sotme në faqen e vet zyrtare një liste me emrat e vendeve ku udhëtimi nuk është i sigurt për shkak të situatës së brendshme në to, prandaj këshillohet që shtetasit shqiptarë t'i shmangin sa të munden këto vende.

"Niveli i kërcënimit terrorist është i ndryshëm nga vendi në vend. Ka vende dhe rajone, ku organizatat terroriste janë aktive dhe terroristët kanë mbështetjen e popullatës lokale, ose për shkak të mungesës së masave të sigurisë efektive, aktet terroriste ose rrëmbimet, mund të kryhet relativisht lehtë", thuhet në njoftimin e MPJ.

8 janë shtetet drejt të cilave nuk mund të udhëtosh i sigurt sipas Ministrisë së Jashtme: Jemen, Republika e Kongos, Afganistan, Libi, Nigeri, Mali, Somali dhe Algjeri.

"MPJ fuqimisht rekomandon që qytetarët duhet të informohen me kujdes më përpara, për kushtet e destinacionit. Informacioni i MPJ-së, përmban: këshilla udhëtimi, informacion mjekësor etj. Informacionet janë rishikuar dhe përditësuar rregullisht dhe është informacion i besueshëm.
MPJ këshillon qytetarët e vet qe të marrin në konsideratë informacionet, paralajmërimet rekomandimet, që gjenden në faqen e MPJ-së, ndërsa sjell në vëmendje se vendimi përfundimtar mbi fillimin e një udhëtimi është përgjegjësi e vet udhëtarit", – thuhet në deklaratë.

Këto paralajmërime të MPJ vijnë në një kohë që tre shqiptare vijojnë të mbahen të ndaluar nga autoritetet jemenase në portin e Al Mukalla në Jemen, pasi më parë u sekuestrua ngarkesa me armë që ata transportonin, ndërkohë që ende nuk dihet asgjë për aftin e tyre.

Më poshtë, sqarimet e detajuara nga MPJ për secilin vend të listuar prej saj si i rrezikshëm për të udhëtuar:

Jemeni
1) Rrezik i madh nga konflikti i brendshëm;
2) terrorizëm;
3) rreziku i minave;
4) informacion për infrastrukturën
5) informacione të nevojshme

1) Rrezik i madh nga konflikti i brendshëm
Ministria e Punëve të Jashtme paralajmëron qytetarët e saj që të mos udhëtojnë në Jemen. Situata në vend mbetet e paqartë. Ka rreziqe të mëdha nga konflikti i brendshëm, përplasjet tribale, demonstratat masive dhe sulmet terroriste që ndodhin në pjesë të ndryshme të vendit, por edhe në kryeqytet, Sanaa. Shpeshherë këto akte janë fatale për kalimtarët e pafajshëm. Për më tepër, në Jemen, përfshirë kryeqytetin, rreziku për t`u rrëmbyer është i lartë. Ministria e Punëve të Jashtme vlerëson se aktualisht, udhëtimi për në Jemen duhet të shmanget. Kush udhëton edhe në rast udhëtimi emergjent, duhet të jetë i vetëdijshëm për situatën. Është e rekomanduar të shmangen demonstratat dhe turmat e mëdha. Forcat e sigurisë kanë vepruar dhunshëm kundër protestuesve, por pa rezultat. Vendi me rrezikshmërinë më të ulët është ishulli Socotra, i cili është një vend turistik dhe operatorët e besueshëm mund t`u japin udhëzimet e duhura. Për shkak të sigurisë tepër të ulët shumë ambasada janë mbyllur ose kanë një staf të reduktuar. Vizat aktualisht mund t`u jepen vetëm aplikantëve të cilët qëndrimin në Jemen e kanë të nevojshëm për arsyet thelbësore politike, ekonomike, kulturore ose humanitare. Qyteti i TAIZ në jugperëndim të Jemenit ka qenë historikisht skena e demonstratave dhe përplasjeve të dhunshme ndërmjet forcave qeveritare dhe luftëtarëve të armatosur fisnor. Pas zgjedhjeve të 21 shkurtit 2012 presidenti i ri Mansour Hadi Abdrabur është duke bërë transformimet politike në vend. Edhe pse gjendja e sigurisë duket sikur është qetësuar, rreziqet janë ende prezente. Organet publike të sigurisë nuk janë plotësisht funksionale dhe në raste të caktuara nuk mund të garantojnë mbrojtje të mjaftueshme. Në disa zona të krahinave jugore u zhvilluan në pranverën e vitit 2012 luftime të ashpra mes trupave qeveritare dhe militantëve, ndërkohë që qeveria nuk ka mundur të marrë kontrollin në disa pjesë të territoreve. Aktualisht vazhdojnë përleshjet e dhunshme mes rebelëve Houthi Al-dhe Salafists dhe luftëtarët e fiseve të partisë Islah.

2) Terrorizëm
Në Jemen, sulmet terroriste janë degë rajonale e rrjetit terrorist Al Kaida. Kërcënimet e përsëritura vijnë edhe nëpërmjet internetit. Rrëmbimet e personave jo-mysliman, të të huajve shpeshherë përfundojnë në tragjizëm. Gjithsesi qeverisë jemenase në qershor 2012 morri nën kontroll një numër krahinash me pozicion strategjik në krahinat e Abyan dhe Shabwa, duke shënuar një fitore të rëndësishme në luftën kundër terrorizmit. Por,më 21 maj 2012, një sulmues vetëvrasës ka kryer një sulm serioz mbi forcat e sigurisë në Sanaa, ku pati 100 të vdekur dhe 300 të plagosur. Në vitet 2007, 2008 dhe 2009 sulme sporadike ndaj grupeve turistike kanë qenë të shpeshta. Shpesh fiset lokale për t’i bërë shantazh qeverisë së tyre rrëmbejnë të huaj ose shtetas jo myslimanë në këmbim të terroristëve të kapur nga qeveria.

3)Rreziku i minave
Nuk është i rekomanduar të udhëtoni në jug të vendit, për shkak të zonave të minuara edhe pse në vitet e fundit shumica e zonave pretendohet se është pastruar. Mbetet veçanërisht zonë e rrezikshme rruga në Aden në Sana’a të Al-anad, bregdeti i Adenit dhe Mukalla për shkak të konfliktit në rajonet e Abyan dhe Sa’ada. MPJ dekurajon fuqimisht,ekspedita me anije në ujërat bregdetare jemenase. Për shkak të rëndësisë ushtarake të ishujve në Detin e Kuq, këto janë zona ushtarake.

4)Informacion për infrastrukturën
Fluturimet në Jemen nga Europa aktualisht janë të arritshme vetëm nga disa linja ajrore kryesisht jo-evropiane. Udhëtimi i pasagjerëve me anije nuk ekziston. Kufiri tokësor nuk është i rekomandueshëm. Kufiri në Arabinë Saudite është mbyllur për individët. Hyrja nga toka është e mundur vetëm nëpërmjet Omanit.

5) Informacione të nevojshme
Jemeni është një vend rreptësisht islamik, ndaj rrobat duhet të jenë të mbyllura. Krahët dhe këmbët duhet të mbulohen. Nga vizitorët Perëndimor nuk pritet të mbulojnë kokën e tyre me një shall. Nga respekti për traditat dhe zakonet islame, femrat duhet të bëjnë banja dielli dhe të notojnë vetëm në afërsi të hoteleve. Për të shmangur incidentet, duhet gjithashtu rrobat e banjës të jenë të përshtatshme. Vula izraelite në pasaportë mund të shkaktojë probleme të rëndësishme, të çojë deri në refuzim. Kërkesat e hyrjes në Jemen mund të ndryshojnë më një njoftim të shkurtër pa vënë në dijeni Ministrinë e Punëve të Jashtme paraprakisht. Meqenëse, turizmi është bërë një industri e madhe, qeveria jemenase toleron të huajt, kur kanë me vete një litër pije alkoolike. Gjatë muajit të Ramazanit ndalohen pijet alkoolike. Konsumi publik i alkoolit është i paligjshëm.

Republika e Kongos
1) Luftë midis forcave qeveritare dhe grupeve të ndryshme rebele;
2) Shënime mjekësore;

1)Luftë midis forcave qeveritare dhe grupeve të ndryshme rebele
Para se të udhëtoni për në pjesën lindore dhe veri-lindore të Republikës Demokratike të Kongos ju paralajmërojmë të keni kujdes veçanërisht për krahinat Orientale, Veriut dhe Jugut Kivu, ku vazhdojnë luftimet midis forcave qeveritare dhe grupeve të ndryshme rebele. Në provincën Orientale në rrethin e Haut-Uele, grupi rebel "Ushtria, Rezistenca e Zotit” është aktive. Situata në Goma, kryeqyteti i provincës Kivu Veriut, është jashtëzakonisht e tensionuar.

2)Shënime mjekësore
Malaria është një nga sëmundjet epidemike më të përhapura në Republikën e Kongos. Transmetimi i kësaj epidemie ndodh nëpërmjet kafshimit të mushkonjave. Për shkak të rreziqeve të infeksionit të gjithë udhëtarët janë të rekomanduar të bëjnë vaksinën. HIV / AIDS është në nivele shumë të larta për shkak të transfuzionit të gjakut. Duhet të përdorni një higjienë të madhe të ushqimit dhe të ujit, për të parandaluar shumicën e rasteve të diarresë dhe të kolerës.
Por, sjellim në vëmendje se vendimi përfundimtar mbi fillimin e një udhëtimi është përgjegjësi e vet udhëtarit.

Afganistan
1) rrezik i akteve terroriste apo kriminale të dhunës;
2) rrezikshmëri e lartë për qytetarët që qëndrojnë për një kohë të gjatë;
3) mundësi e lartë për transmetim sëmundjesh ngjitëse dhe epidemi;
4) duhet të zgjidhet veshje e përshtatshme;
5) kushtet gjeografike dhe klimatike;

1) vend i rrezikshmërisë së lartë
Me gjithë përmirësimin e forcave të sigurisë afgane dhe prania e Ndihmës së Forcave Ndërkombëtare për Sigurinë, Afganistani, përfshirë edhe kryeqytetin e Kabulit, sulmet ndodhin. Në Afganistan, rreziku për t'u bërë viktimë e një rrëmbimi, apo një krimi të dhunshëm ekziston. Madje në disa zona, apo rajone të ndryshme rreziku është shumë i madh. Mjetet e udhëtimit dhe të transportimit janë gjithmonë objekt sulmi për terroristët.

2) Rrezikshmëri e lartë për qytetarët që qëndrojnë për një kohë të gjatë
Të gjithë qytetarët shqiptarë, janë këshilluar për kujdes maksimal. Kjo është e vlefshme veçanërisht për ata qytetarë, të cilët do të qëndrojnë për një kohë të gjatë, madje edhe në pjesët relativisht të qeta të vendit, bastisjet apo plaçkitjet janë të pranishme në çdo kohë. Ju paralajmërojmë që të mos qëndroni në vende të pasigurta, apo për një kohë të gjatë në vende pak të populluara.

3) Mundësi e lartë për transmetim sëmundjesh ngjitëse dhe epidemi
Afganistani është një nga vendet e pakta në botë, ku sëmundjet ngjitëse dhe poliviruset, janë ende të raportuara rregullisht. Transmetimi i tyre, bëhet nëpërmjet ujit të pijshëm i cili është i ndotur, apo ushqimit të pakontrolluar. Rekomandohet vaksinimi. Në raste urgjence, ose aksidenti, në shumë pjesë të vendit, sidomos jashtë kryeqytetit, transporti nuk është i garantuar. Përpara udhëtimit në Afganistan, ju duhet të vaksinoheni në përputhje me sëmundjet ngjitëse që posedon ky vend, vaksinimet kundër tetanozit, difterisë, kollë së mirë, poliomelitit, fruthit, shytave, rubeolës dhe pneumonisë. Një vaksinim i nevojshëm do të ishte edhe për ethen e verdhë, hepatitin A, tifon, hepatitin B. Edhe në Kabul, kujdesi shëndetësor, jo gjithmonë korrespondon me standardet evropiane. Për shkak të situatës së pasigurt furnizimi me barna të besueshme është i vështirë. Higjiena e përgjithshme është një rrezik infektimi.

4) Duhet të zgjidhet veshje e përshtatshme
Duke qenë se insektet ndodhen kudo, rekomandohen veshje të gjata, të lehta për të eliminuar sa më shumë të jetë e mundur pickimin nga insektet. Lëkura e trupit të jetë e mbuluar sa më shumë të jetë e mundur. Rekomandojmë të përdoren rrjeta kundër mushkonjave në ambientet e ndenjes dhe fjetjes dhe ajër i kondicionuar, sepse redukton ndjeshëm rrezikun e transmetimit të sëmundjeve të rralla si ethet e sandflies (transmetohet nga mushkonjat). Transmetimi i malaries nga kafshimi i mushkonjave gjakpirëse, është një rrezik shëndetësor në Afganistan. Nëse nuk trajtohet, veçanërisht malaria që shpeshherë është fatale. Kjo sëmundje është e përhapur kryesisht në veri të vendit. Në Afganistanin jugor, është e përhapur 10-20%. Sjellim në vëmendje se, nuk ka masa mbrojtje kundër malaries. Mbrojtja adekuate nga mushkonjat duhet të bëhet veçanërisht gjatë muzgut dhe natën. Kujdesi mjekësor është i pamjaftueshëm në shumë pjesë të vendit.

5) Kushtet gjeografike dhe klimatike
Në muajt e verës, ajri ka një ngarkesë e rëndë me pluhur, veçanërisht në pjesët perëndimore të vendit, sepse janë shumë të shpeshta stuhitë e pluhurit (“Shomal”). Sëmundjet kronike të frymëmarrjes si astma, ose COPD mund të përkeqësohen. Sytë duhet të mbrohen në përputhje me rrethanat. Në këto zona, mund të kemi një mosfunksionim potencialisht shumë të rrezikshëm të mushkërive dhe të trurit. Mund të vuajnë veçanërisht të rinjtë. Nuk janë të rralla vdekjet, vetëm sepse janë shkelur rregullat themelore. Prandaj është e këshillueshme që para udhëtimit të kryeni një konsultim individual me një mjek me përvojë. Rrezet intensive të diellit, bora dhe akulli, erërat e forta, terreni ekstrem i ftohtë, paraqesin rreziqe shtesë për udhëtarët në lartësi të madhe.

Libi
1) rrezik i rrëmbimeve apo akteve kriminale të dhunës;
2) rrezikshmëri për qytetarët, të cilët mund të zhvillojnë ose të bashkëpunojnë për çështje biznesi;
3) për qytetarët shqiptarë që mund të jetojnë në këtë vend;
4) shënime mjekësore;

1) Vend i rrezikshmërisë së lartë
Libia është një vend, ku rreziku i rrëmbimeve dhe sulmeve në vende specifike është shumë i përhapur. Qeveria Federale përballet me kërcënime të menjëhershme dhe konkrete ndaj shtetasve të huaj, veçanërisht në Bengazi. Llojet e krimit si vjedhje banesash apo grabitje e armatosur, janë të pranishme, veçanërisht në qytetet e mëdha, ku janë përqendruar edhe të huajt. Prandaj Ministria e Punëve të Jashtme u sugjeron të gjithë qytetarëve shqiptarë, që të jenë të mirë informuar përpara se të udhëtojnë në Libi. Rajoni më i rrezikshëm është rajoni i Bengazit. Situata në vend mbetet e paqartë. Edhe pas zgjedhjeve të 7 korrikut 2012, situata e sigurisë nuk është përmirësuar. Në muajt e fundit, ka pasur disa incidente, në të cilat u vunë në shënjestër trupat e huaj, ose përfaqësuesit e organizatave ndërkombëtare. Duhet të shmangen demonstratat dhe turmat e mëdha. Duhet të tregohet shumë kujdes pas lutjeve të së premtes dhe këshillojmë që të qëndroni në hapësirat publike të mediave. Në rajonin Sahel-Sahara, evenimentet sportive, kulturore, festivale të muzikës janë të lidhura me rreziqe të konsiderueshme të sulmit dhe rrëmbimit.

2) rrezikshmëri për qytetarët, të cilët mund të zhvillojnë ose të bashkëpunojnë për çështje biznesi
Të gjithë qytetarët shqiptarë, të cilët mund të zhvillojnë, apo bashkëpunojnë me vendasit për çështje biznesi këshillohen për kujdes maksimal. Të huajt, të cilët kanë detyra apo kontakte biznesit, për shkak të rrethanave të veçanta, sugjerohen të marrin kontakte me ambasadën shqiptare në Egjipt. Rekomandohet që të bashkëpunoni me një partner të besuar, apo një kompani të akredituar libiane. Importi i pijeve alkoolike, droga, dhe produkteve të mishit të derrit është i ndaluar. Importi i materialeve propagandues (revista) është e ndaluar. Importi dhe eksporti i dinarëve libianë është i ndaluar. Valuta duhet të deklarohet në doganë. Është i ndaluar eksporti i objekteve antike (duke përfshirë gurë, qeramikë, etj). Posedimi i barnave trajtohet seriozisht.

3) Për qytetarët shqiptarë që mund të jetojnë në këtë vend
Tradhtia bashkëshortore, imoraliteti i gruas, homoseksualiteti janë të paligjshme në Libi. Kritikat ndaj sistemit politik, qeverisë janë konsideruar krim. Është ndaluar të fotografosh ndërtesat publike, portet, aeroportet, instalimet ushtarake dhe automjetet, urat, ambasadat, uniformat dhe pamjet e brendshme të xhamive dhe varrezave. Kundërvajtja mund të çojë në një arrestim. Kushtet e paraburgimit në Libi nuk janë në përputhje me standardet europiane.

4) Shënime Mjekësore
Ministria e Punëve të Jashtme u rekomandon qytetarëve, që të vaksinohen përpara se të udhëtojnë për në Libi për epideminë e ethes së verdhë, tetanozit të rriturve, difterisë, kollës së mire, poliomelitit, shytat, fruthit, rubeolës, hepatitit A, hepatiti B, tifos dhe tërbimit. Bilharzia është i përhapur në disa rajone, duhet shmangur kontakti me ujërat e ëmbla. Hepatiti A, B, C, tifo ndodh në mbarë vendin. HIV / AIDS është një problem i madh. Nuk ka statistika të sakta megjithatë, ka një rritje të konsiderueshme. Rrezikshmëri të lartë paraqesin edhe gjarpërinjtë dhe mushkonjat.

5) Disa rregulla themelore
Duhet të pini vetëm ujë të ambalazhuar. Në rast urgjence, përdorni ujë të filtruar, dezinfektuar dhe të zier. Kjo është e vlefshme edhe për larjen e enëve dhe dhëmbëve. Kujdes me ushqimin, është mirë të gatuani vetë, për shkak se shpeshherë ushqimet nëpër restorante janë të pakontrolluara dhe të ndotura nga mizat. Duhet të lahen sa më shpesh të jetë e mundur duart. Kujdesi mjekësor në vend nuk mund të krahasohet me Evropën dhe sidomos jashtë kryeqytetit. Pas përfundimit të luftës në vitin 2011, shumica e spitaleve publike dhe klinikat private, janë funksionale përsëri, por jo sipas standardeve europiane.

Për çdo sëmundje apo shërbim mjekësor, apo humbje të pësuar për shëndetin tuaj, mbeteni ju përgjegjës.

Nigeri
1)Rreziku i rrëmbimit;
2) rrezik i lartë i piraterisë;
3) krim në një shkallë të lartë;
4) mashtrimi në biznes;
5)dispozitat e veçanta penale;
6)shënime mjekësore
7)veshja e përshtatshme

1)Rreziku i rrëmbimit
Rreziku i rrëmbimit është në tërësi problematikë e Nigerisë. Për shkak të sulmeve të vazhdueshme terroriste, ka një rrezik në rritje të sigurisë në pjesën veriore të Nigerisë. Para se të udhëtoni për në Borno, Yobe, Bauchi, në pjesën veriore të Plateau (Jos dhe zona përreth), si dhe Kano, Kaduna, Katsina dhe Sokoto, dhe në pjesën veriore të Adamawa, ju sjellim në vëmëndje se, ka sulme të përsëritura me bomba nga grupet militante, veçanërisht në tregje, kisha dhe xhami. Në këto zona është vendosur gjendja e jashtëzakonshme. Nuk rekomandohet realizimi i vizitave në Suleja. Ministria e Punëve të Jashtme, ju rekomandon që të frekuentoni, apo të vizitoni qytete të mëdha. Tubimet e mëdha gjithmonë duhet të shmangen, sepse Nigeria dallohet për konfliktet e paparashikuara rajonale dhe lokale, të cilat janë kryesisht politike, ekonomike, fetare ose etnike dhe me kohëzgjatje të shkurtër (disa ditë).

2)Rrezik i lartë i piraterisë
Në veri të Gjirit të Guinesë ka një rrezikshmëri të lartë të piraterisë, sidomos janë të prekura Abia, Imo, Anambra, Ebonyi, Enugu dhe Bayelsa. Zonat jashtë kryeqytetit janë të prekura gjithashtu, prandaj duhet të merret në konsideratë informacioni i ofruar nga MPJ. Në rast bashkëpunimi për biznes duhet të merret rekomandimi nga institucionet kompetente dhe profesionale. Aktualisht ka një mbyllje të përkohshme të vendkalimeve kufitare me vendet fqinje Kamerun dhe Çad nga ana e forcave të sigurisë. Komunikimi me telefonat celularë mund të jetë i kufizuar për shkak të sulmeve në pajisje të lëvizshme. Udhëtarët në Abuja janë të këshilluar që të kenë kujdes të veçantë, kur vizitojnë objektet publike, ose vende të hapura për publikun, të cilat janë objekt i piratëve pavarësisht kontrolleve të vazhdueshme dhe masave shtrënguese të forcave të sigurisë. Udhëtimi me makinë në errësirë duhet të shmanget me çdo kusht, për shkak të rrezikut në rritje të grabitjes dhe kushteve pjesërisht katastrofike rrugore. Në shumë rajone, madje edhe gjatë ditës duhet të priten bastisje. Në të gjithë vendin grabitjet janë shpeshherë një pengesë në furnizimin me benzinë dhe naftë. Në rast të një grabitje të armatosur sugjerohet të mos rezistoni dhe të dorëzoheni.

3) Krimi në një shkallë të lartë
Shkalla e krimit në Nigeri është e lartë. Sidomos në Lagos ku ka shumë kapitale ekonomike, kemi gjithmonë në rritje një seri plaçkitje të armatosura, duke përfshirë zonat urbane të preferuara nga të huajt si Victoria Islanda, Ikoyi, Lekki dhe Ikeja. Për t'u mbrojtur kundër këtyre fenomeneve është e rekomandueshme që të mos mbani me vete të holla, pajisje kamera dhe bizhuteri, sidomos në vende publike, tregje dhe rekomandohet që të përdoren kartat e kreditit. Situata e furnizimit veçanërisht me benzinë, energji elektrike dhe ujë, shpesh është i pamjaftueshëm. Komunikimi me telefon, fax, email ndërpritet shpesh. Rrjeti i telefonisë mobile, nuk mbulon të gjithë vendin dhe marrëveshja roming me operatorët e huaj është ende e paplotë.

4)Mashtrimi në biznese
Kohët e fundit janë konstatuar rritje të udhëtimeve të qytetarëve në Nigeri, për shkak të ofertave mashtruese për biznes, të cilat ne i dekurajojmë fuqimisht. MPJ, ju bën thirrje të gjithë qytetarëve të saj, që të mos bien pre e mashtrimit, apo parapagimit në faqe të ndryshme të internetit, emaileve në postën tuaj elektronike. Për shkak të infrastrukturës së dobët dhe shkallës së lartë të krimit, Nigeria nuk është një vend për t’u vizituar.

5)Dispozitat e veçanta penale
Në 12 shtete veriore myslimane ku zbatohet ligji Sharia, vrasja, përdhunimi, seksi jashtëmartesor, aktet homoseksuale, janë të dënueshme me vdekje. Afërsia fizike mes njerëzve të të njëjtit seks, veçanërisht në ambiente publike janë të dënueshme. Fotografimi i personelit ushtarak, instalimeve, aeroportet, urat dhe objektet tjera me rëndësi për sigurinë kombëtare janë të ndaluar.

6) Shënime Mjekësore
Është një domosdoshmëri, vaksinimi i ethes së verdhë, vaksinimi kundër kolerës, meningjokokut. Gjatë sezonit të thatë (dhjetor-prill), në vendet e “brezit meningjit afrikan”, në bën pjesë edhe Nigeria ku bien rregullisht epidemia e meningjokokut ndaj rekomandohen të gjithë të huajt që udhëtojnë në Nigeri veçanërisht në veriun e vendit të kenë kujdes. Gjithashtu është mirë të bëjnë edhe vaksinimet kundër tetanozit, difterisë, kollës së mirë, poliomelitit, ndoshta edhe kundër shytave, rubeolës, fruthit. Nigeria është një nga vendet e pakta, ku vazhdon ende epidemia e poliomelitit. Rekomandohen të gjithë qytetarët që janë për një kohë afatgjatë të bëjnë vaksinat e hepatit B dhe tërbimit. Malaria është një burim i madh infeksioni. Transmetimi i saj ndodh nëpërmjet kafshimit të mushkonjave të natës Anopheles. Nëse nuk trajtohet dhe nëse sëmundja zgjat, shpeshherë është fatale për evropianët jo-imunë. Sjellim në vëmendje se, sëmundja mund të shpërthejë disa javë ose disa muaj pas infektimit. AIDS është një problem i madh në vend. Në Nigeri, mbi 3 milion njerëz jetojnë me infeksion kronik viral. Kontakti seksual, përdorimi i drogës dhe transfuzioni i gjakut janë një rrezik i lartë. Përdorimi i kondomit është gjithmonë e rekomanduar, sidomos në rastin e marrëdhënieve seksuale me të panjohur. Pini vetëm ujë të ambalazhuar, çaj bimor ose kafe, dhe në mënyrë kategorike jo ujë nga rubineti. Përdorni vetëm ujë të filtruar, të dezinfektuar ose të zier. Nëse është e mundur përdorni ujin e filtruar edhe për të larë enët dhe dhëmbët. Kujdesi mjekësor në vend nuk është i njëjtë si në Evropë.

7)Veshja e përshtatshme
Për shkak të rreziqeve të infeksionit nga mushkonjat të gjithë udhëtarët rekomandohen të veshin veshje të ndritshme, të mbulojnë trupin, pantallona të gjata, këmisha me mëngë të gjata dhe në mbrëmje të përdorin medikamente kundër insekteve në të gjitha pjesët e lira të trupit.

Mali
1)Gjendje lufte;
2)siguria urgjente – rreziku i rrëmbimeve dhe sulmeve

1)Gjendje lufte
Të gjithë qytetarët shqiptarë, të cilët qëndrimin në Mali nuk e kanë domosdoshmërish të nevojshëm, duhet të largohen nga vendi me fluturimet ekzistuese. Guvernatorët e krahinave u udhëzuan për të bllokuar autostradat për trafikun civil, që të mbahen të lira për lëvizjen e trupave nga vendet fqinje dhe për rrugët e furnizimit. Ky urdhër është bërë me një njoftim shumë të shkurtër dhe pa paralajmërim. Kufijtë tokësorë me vendet fqinje janë të mbyllura. Në të gjithë vendin është shpallur situata e jashtëzakonshme dhe që nga 1 janari 2013, është njoftuar mobilizimi i përgjithshëm nga ana e Presidentit. Aeroporti në Bamako ka shumë pengesa. Të gjitha automjetet, dhe bagazhet janë të sigurta dhe ka vonesa të mëdha të fluturimeve. Gjysma e pjesës verilindore të vendit është jashtë kontrollit të qeverisë. Terroristët janë më të pranishëm se ndonjëherë. Situata në Bamako dhe rrethinat e saj, mbetet shumë e paqëndrueshme. Janë të ndaluara rreptësisht tubimet dhe demonstrimet. Stabilizimi i situatës dhe vendosja e rendit nuk duket ende në horizont. Më 6 Prill 2012, tre rajonet veriore dhe zona rreth Douentzas në rajonin verilindor të Moptis, “Lëvizja Nacionalçlirimtare” i ka deklaruar si ‘të pavarura’ për Republikën e Malit. Në kryeqytetin e Bamako një grup i oficerëve të rinj ka kapur pushtetin. Qeveria civile, në 11 dhjetor të vitit të kaluar dha dorëheqjen pas arrestimit të kryeministrit. Për këtë arsye situata për këtë arsye mbetet e paqëndrueshme.

2) Siguria urgjente – rreziku i rrëmbimeve dhe sulmeve
Në këtë rajon, për të huajt, ekziston një rrezik veçanërisht e lartë për t’u bërë viktima të rrëmbimit, të një krimi të dhunshëm, apo të rrëmbehen për t'i marrë në luftime. Bandat kriminale të al-Kaedës kërkojnë në mënyrë specifike shtetasit e huaj me qëllim rrëmbimi. Ministria e Jashtme ju sugjeron të shtyni për një kohë të pacaktuar udhëtimet. Sulmet dhe rreziqet për rrëmbime përfshirë shtetasit perëndimorë janë rritur ndjeshëm. Në disa zona, sidomos në rajonin Sahel-Sahara, ngjarjet sportive dhe kulturore, janë të lidhura me rreziqe të konsiderueshme të sulmit dhe rrëmbimit. Forcat malitare të sigurisë, nuk ushtrojnë asnjë kontroll për momentin, dhe kjo erdhi si pasojë të shkatërrimit dhe mos respektimit në shkallë të gjerë të të drejtave të njeriut. Pritet të ketë një periudhë të zgjatur jostabiliteti. Në rajonin e Algjeri-Nigerit-Mali-Mauritanisë, rrjeti terrorist AQMI vazhdon rrëmbimet e turistëve, njerëzve të biznesit, diplomatët dhe punonjësit e organizatave humanitare. Por, sjellim në vëmendje se vendimi përfundimtar mbi fillimin e një udhëtimi është përgjegjësi e vet udhëtarit.

Somali
1) Rrezik shumë i lartë të rrëmbimit
2) Numri i sulmeve është rritur

1)Rrezik shumë i lartë të rrëmbimit
Shtetasit shqiptarë janë këshilluar të largohen nga vendi. Në Somali shtetasit e huaj përballen me një rrezik shumë të lartë të rrëmbimit. Brigjet e Somalisë dhe vendeve të saj fqinje, ujërat e afërta, mbeten një rrezik shumë i lartë të sulmeve pirate dhe rrëmbimeve. Ndërkohë, thellë në Oqeanin Indian janë sulmuar anijet (Seychelles dhe Madagaskarit) dhe janë rrëmbyer. Pavarësisht përpjekjeve ndërkombëtare për të frenuar piraterinë, numri i sulmeve pirate mbetet i lartë, dhe mbrojtja efektive nuk mund të garantohet. Pavarësisht misionit të BE-së, të luftanijeve Atalanta, nuk ka asnjë garanci se anijet nuk do të sulmohen nga piratët.
Mungojnë agjencitë qeveritare, të cilat mund të ofrojnë ndihmë. Për shkak të situatës tepër të pasigurt, shumë shtete i kanë mbyllur ambasadat e tyre.

2)Numri i sulmeve është rritur
Numri i sulmeve vrasjeve është rritur në vitet e fundit. Kritike është situata në Somalinë qendrore dhe jugore, duke përfshirë edhe kryeqytetin, Mogadishu. Për shkak të konflikteve të armatosura midis fraksioneve somaleze, kanë vdekur edhe një numër i madh kalimtarësh të pafajshëm.

Algjeri
1)Situatë destabilizuese dhe terrorizëm ;
2)kujdes nga udhëtimit me rrugë tokësore;
3)duhet të informoheni për traditat e vendit ;
4)rregullat specifike doganore ;
5)shënime mjekësore

1)situatë destabilizuese dhe terrorizëm
Kohët e fundit kryeqyteti Algjer dhe pjesë të tjera të vendit janë përfshirë nga demonstrata dhe protesta të dhunshme. Gjatë këtyre trazirave nuk ka pasur turistë të prekur. Por gjithsesi, udhëtarët këshillohen me forcë që të shmangin turmat dhe demonstratat. Për qëndrime në Algjeri, Ministria e Jashtme këshillon kujdes të veçantë, veçanërisht në veri dhe verilindje të vendit (sidomos Kabylia), ku janë të shpeshta sulmet terroriste. Në rajonet jugore të Algjerisë në Sahara, vazhdon ende rreziku i rrëmbimit, ku vepron Al-Kaeda. Në mënyrë eksplicite këshillohet që të shmangen udhëtimet në kufirin juglindor me Libinë. Objektivat e terroristëve janë forcat algjeriane të sigurisë, ndërtesa qeveritare, si dhe turmat e njerëzve, kryesisht shtetasit e huaj apo kompanitë (kemi parasysh shpërthimet dhe sulmin në Algjer kundër një ndërtese të Kombeve të Bashkuara). Sulme të tjera që mund të jenë drejtuara kundër interesave të huaja, si hotelet, janë për të frikësuar. Në 18 janar të 2013 një operacion i pasuksesshëm i ushtrisë algjeriane për lirimin e disa dhjetëra pengjesh, punonjës të një impianti gazi në Algjerinë juglindore, shkaktoi vdekjen e 50 personave, 35 pengjeve dhe 15 rrëmbyesve.

2)Kujdes nga udhëtimit me rrugë tokësore
Udhëtimi brenda vendit duhet të bëhet e mundur nga ajri. Gjatë muzgut dhe udhëtimet gjatë natës jashtë qendrave të qyteteve duhet të shmanget,pasi ngrihen postblloqe të rreme nga grupet kriminale apo terroriste. Personat që banojnë në Algjeri apo Algjeria duhet të sigurojë për të shmangur procedurat rutinë p.sh. ngjarje makine është e mundur, turmat, ndërtesat publike dhe objekteve të forcave të sigurisë duhet të shmangen. Udhëtarët duhet të jenë të përgatitur që me përjashtim të disa hoteleve luksoze në kryeqytet, infrastruktura turistike është shumë e dobët. Kufiri tokës me Marokun është e mbyllur

3)Duhet të informoheni për traditat e vendit
Pavarësisht nga një shumëllojshmëri e ndikimeve perëndimore dhe përdorimit të gjerë të gjuhës angleze si gjuhë e përbashkët, vizitorët duhet të tregojnë kujdes sjelljen e tyre, sepse Algjeria është pjesë e botës radikale arabo-islame. Në hotel çiftet të cilët nuk kanë të njëjtin mbiemër, mund të kenë probleme. Kartat e kreditit përveçse në hotelet luksoze nuk pranohen. Nuk pranohen Eurot ndaj është e këshillueshme që të përdorni dollarin amerikan. Mundësitë e shkëmbimit ekzistojnë vetëm në banka dhe hotelet e mëdha. Homoseksualiteti ose aktet homoseksuale penalizohen. Prostitucioni komercial është i ndaluar dhe ndëshkohen rëndë. Ligjet e sheriatit janë të detyrueshme për të gjithë njerëzit që qëndrojnë në Algjeri, përfshi këtu edhe jo myslimanët. Çdo gjë e lejuar që nuk e ndalon ligji, ndalohet në fenë islame.

4)Rregullat specifike doganore
Importi i armëve dhe drogës e çdo lloji është i ndaluar rreptësisht. Pajisjet elektronike të vlefshme duhet të deklarohet në kufi. Eksporti i dinarit algjeriane është i ndaluar. Duke pasur parasysh përleshjet me terroristët islamikë të vazhdueshme, ajo është rreptësisht e ndaluar të ushtrisë Fotografia dhe institucioneve të sigurisë. Zotërimi dhe trafikimi i drogës është e dënueshme me burgim të ndjeshme.

5)Shënime Mjekësore
Kërkohet nga udhëtarët që do të udhëtojnë në zonat e infektuara, një vaksinim kundër ethes së verdhë. Gjithashtu është e nevojshme vaksina e hepatitit A, (veçanërisht për personat me qëndrim të zgjatur), hepatitit B, tërbimit dhe tifos, malaries. Transmetimi i këtyre epidemive ndodh nëpërmjet kafshimit të mushkonjave të natës Anopheles. Nëse nuk trajtohen, gjendja shpesh është fatale. Sëmundja mund të shpërthejë në muajt javë pas qëndrimit. Për shkak të rreziqeve të infeksionit nga mushkonjat për të gjithë udhëtarët është i rekomanduar të veshin veshje me material të rrëshqitshëm, pantallona të gjata, këmisha me mëngë të gjata. Pini vetëm ujë të sigurt të ambalazhuar dhe asnjëherë nga rubineti. Në rast urgjence, përdorni ujë të filtruar, të dezinfektuar dhe të zier. Kjo vlen edhe për larjen e enëve dhe dhëmbëve. Por, sjellim në vëmendje se vendimi përfundimtar mbi fillimin e një udhëtimi është përgjegjësi e vet udhëtarit.
11 shkurt 2013 (gazeta-Shqip.com)

 

Ministria e Jashtme: Ja cilat janë vendet ku është e rrezikshme të udhëtosh burimi: Gazeta S H Q I P Gazeta SHQIP Abonohuni me Email

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

0 comments:

Post a Comment